Subakutní lupus erytematodes (SCLE)

Subakutní kožní lupus erythematosus (SCLE) je vyrážka vyskytující se u cca 9% lupus pacientů. Wallace uvádí, 20% pacientů se subakutním lupusem má léze typické pro chronický kožní (diskoidní) lupus.

Subakutní lupus (na rozdíl od chronického kožního lupusu) nezpůsobuje trvalé zjizvení a atrofii kůže. Kožní projevy jsou způsobené fotosenzitivitou. Subakutní lupus se může vyskytnout u pacientů se systémovým lupus erytematodes (SLE), Sjögrenovým syndromem, u pacientů se nedostatkem druhé složky komplementu (C2D) nebo ho mohou vyvolat léky. Někteří pacienti mají také diskoidní lupus erythematodes (DLE).

Léze způsobené subakutním lupusem (SCLE) se hojí bez jizev nebo atrofie. Léze u subakutního lupusu (podobně jako u systémového lupusu) obvykle nesvědí (Wallace) a projevy mohou být podobné lupénce. Při subakutním lupusu může docházet ke změnám pigmentace.

2/3 pacientů se subakutním lupusem má pozitivní ANA protilátky a 90% má pozitivní antiRo (SSA) protilátky. Skoro všichni mají HLA-DR3 markery.

Jako léčba se osvědčila antimalarika, kortikoidy, užívání vitamínu A a použití opalovacích krému (za současné minimalizace pobytu na slunci).

Pacienti se subakutním lupusem (SCLE) mají často alespoň 4 nebo více kritérií pro klasifikaci SLE. Závažné systémové postižení je neobvyklé, ale může k němu dojít. Subakutní lupus může tvořit pomyslný „most“ mezi chronickým kožním lupusem a systémovou formou. Sérologické abnormality jsou společné.

Formy (druhy) kožního lupusu najdete ZDE

Informace o akutním kožním lupusu najdete ZDE

Zdroj:

Wallace – The lupus Book (Reaction of the skin, Rashes and diskoid lupus)

http://emedicine.medscape.com/…657-overview

Komentáře