"Alternativní" kritéria pro lupus, část 1.

Tento článek má pouze informativní charakter. Kritéria uváděná v tomto článku nemají žádný statistický základ (jsou pouze výsledkem dlouholetého pozorování jednoho z největších evropských odborníků na lupus).

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a centrální nervový systém (CNS).

ACR (The American College of Rheumatology) stanovila 11 kritérií, která měla sloužit pro klasifikaci lupusu. Pokud pacient splňuje alespoň 4 z nich, je to považováno za potvrzení diagnózy lupusu. Tato kritéria platí od roku 1982 a v roce 1997 byla revidována.

Původní kritéria ACR byla určena pro klasifikaci a ne pro diagnózu. Dr. Graham Hughes (z londýnské St. Thomas Trust) se vyjádřil, že je to omezující a zužuje to prostor pro diagnostiku. Lupus je systémové onemocnění, má mnoho příznaků (některé typické, některé ne). Proto je třeba se i při diagnostice rozhlédnout trochu do šířky.

Jako příklad uvádí kazuistiku 26ti leté ženy s roztroušenou sklerózou. Tato žena měla poruchy zraku a neurologické obtíže, takže diagnóza byla RS. Ale navíc trpěla bolestmi kloubů a únavou, které spíše ukazují na lupus. Pacientčina maminka měla také lupus. Lékaři nevěděli, zda má tato mladá žena roztroušenou sklerózu nebo onemocnění pojivové tkáně. Nakonec (o několik let později) se u této pacientky objeví pozitivní anti dsDNA a antifosfolipidové protilátky (ukazující jasně na lupus).

Doktor Hughes se rozhodl pro takovou malou revoluci :) a stanovil si „kritéria svatého Tomáše“. Ne proto, že by to mělo něco společného s vírou, ale proto, že pracuje v nemocnici sv. Tomáše.

  1. potíže s růstem v pubertě (bolestivé dospívání)
  2. migrény v pubertě
  3. infekční mononukleóza
  4. opakované potraty
  5. alergie na sulfonamid
  6. zánět šlach
  7. zhoršení před menstruací
  8. autoimunita v rodinné anamnéze
  9. Shirmer test
  10. agorafobie, klaustrofobie
  11. hraniční hodnota C4
  12. normální CRP, zvýšená sedimentace
  13. lymfopenie

Další informace najdete v článku „Alternativní“ kritéria pro lupus (Graham Hughes), část 2.

Zdroj:

http://www.lupus-support.org.uk/Crit.htm

http://en.wikipedia.org/…rythematosus#…

Komentáře